Asperges: lekker en gezond

Asperges: heerlijk knapperig en super gezond

Aspergeseizoen en teelt

Het aspergeseizoen begint officieel op de derde donderdag van april en loopt tot 24 juni. Op dat moment moet de teelt stopgezet worden om de groenten tijdens de zomermaanden te laten doorgroeien. De wortels moeten dan kracht opdoen om tijdens het volgende seizoen weer kwaliteitsasperges te leveren. Deze cyclus herhaalt zich ongeveer om de 6 jaar. Daarna kunnen de asperges ook na het seizoen geoogst worden, soms zelfs tot september of oktober.

Groene of witte asperges

De kleur van de asperges is uitsluitend afhankelijk van de teeltwijze. Groene asperge groeien boven de grond. Door de blootstelling aan het daglicht verkleuren ze. Groene asperges worden niet zo diep geplant als witte asperges, ze worden niet aangeaard en geven een grotere opbrengst dan de witte soortgenoten.

Hoe en wanneer oogsten

De oogst van groene asperges is gemakkelijker en vergt minder arbeid dan de oogst van witte asperges. Wil je een optimale kwaliteit en fris groene stengels oogsten? Snij of breek dan iedere dag ’s morgens de asperges af. Afbreken is enkel mogelijk bij zware stengels, de andere moeten afgesneden worden. Bij warm weer groeien de aspergestengels tot 15 cm per dag en kan het zelfs nodig zijn om tweemaal per dag te oogsten.

Asperges zijn lekker en gezond

Behalve lekker zijn asperges ook heel gezond. Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid. In asperge zit onder andere de stof asparagine die een gunstige invloed heeft op leverstoornissen, slecht functionerende nieren, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk. Verder werkt de asperge bloedzuiverend. Bij nier- en blaaskwalen kan asperge als vochtafdrijvend middel gebruikt worden. Asperges zijn rijk aan mineralen als kalium, fosfor, magnesium en zink. Ze zitten boordevol vitaminen zoals A, B1, B2 en C. Bovendien zijn asperges ook slankmakend en goed voor de huid.

Zelf asperges klaarmaken

Recept: gebakken asperges in sinaasappel-botersaus met scampi’s

Klaar in ongeveer 25 minuten

Ingrediënten

 • 1 kg asperges (witte en groene)
 • ½ prei
 • 4 eetlepels suiker
 • 3 sinaasappels
 • 100 g boter
 • 4-6 salieblaadjes
 • Een beetje tijm
 • Peperschilfers
 • 18 scampi’s
 • 1 eetlepel boter
 • Zout
 • Peper
 • Olijfolie

Aan de slag

Pel de asperges en snij de stengels in bijtklare stukjes. Snij de prei in fijne stroken (1). Bak de asperges in een pan met olijfolie en de salieblaadjes (2). Voeg de prei toe, wat peperschilfers en sinaasappelsap (3). Karamelliseer met de suiker (4). Breng op smaak met de sinaasappelsap en laat alles goed koken (5). Voeg koude stukjes boter toe. Daarna goed roeren en stoppen met koken. Kruid af met zout en peper (6). Kruid de afgespoelde scampi’s snel met een beetje tijm en olijfolie. Voeg de boter toe en kruid af met zout en peper (7). Plaats de asperges mooi op een bord, voeg de scampi’s  en de sinaasappelsaus toe.   

Tip van de chef

Wil je de asperges extra smaakvol? Probeer dan wilde asperges die in de mediterrane landen worden gekweekt. Je kunt ze ook in de wok bereiden. Daarvoor kies je Thaise asperges met extra dunne stengels.

Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Camembert op de BBQ

Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.

recepten

Varkenshaasje met pastinaakstoemp

Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast...

recepten

Tartaar van sint-jakobsvruchten

Roer de wasabi en het limoensap door de mayonaise. Doe in een kleine spuitzakje en zet even apart...

recepten

Salade van rode biet

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een bokaal en schud eens stevig...

recepten