juni-aardbeienseizoen

Aardbeien, het zomerfruit bij uitstek

Een wilde vrucht

Aardbeien zijn van oorsprong vruchten die in het wild terug te vinden waren. Het ging om kleine aardbeien, die voornamelijk in de bossen groeiden en werden gebruikt voor medicinale doeleinden.

Honderden soorten aardbeien

Je zou ervan versteld staan hoeveel soorten aardbeien er bestaan. De rassen verschillen op meerdere vlakken. Zo variëren ze niet enkel in kleur en vorm, maar ook in smaak. Tegenwoordig bestaan er zelfs kruisingen met een witte kleur die naar ananas smaken (pineberry), en donkerrode varianten die naar frambozen smaken. Deze ‘kunstmatige’ rassen moeten wel telkens bestoven worden door originele aardbeiplanten. Ze kunnen dus niet zelfstandig gekweekt worden. De meest populaire rassen in België zijn de Selva en de Elsanta.

Aardbeien als dessert, bij gerechten of … als aperitief

Bij een fris zomers etentje mogen aardbeien niet ontbreken. De mogelijkheden zijn gelukkig zo goed als onbeperkt. Een fris glas cava, champagne of prosseco opfleuren met een aardbei is een klassieker, en niet zonder reden. Het oogt mooi en smaakt heerlijk! Bovendien kan het wel tellen als starter. Maar aardbeien kunnen ook perfect de borden sieren, desserts vergezellen of een volwaardig dessert zijn, in welke vorm dan ook. Zin in een tussendoortje? Maak een aardbeienmilkshake.

Strawberry rum pot, geniet van aardbeien in de winter

Een topidee voor de winter, waar je het best nu al aan begint, is een strawberry rum pot. Het principe is eenvoudig en de smaak overheerlijk. Je kunt de strawberry rum pot het best de hele zomer laten staan en af en toe bijvullen.

Benodigdheden

  • Aardbeien (eventueel ook andere vruchten)
  • Suiker
  • Rum, idealiter 54° voor een optimaal resultaat
TIP: Voor een geslaagde rum pot gebruik je het best rijpe en ongeschonden vruchten

Werkwijze

Het principe van een rum pot is dat fruit wordt bewaard in een mengeling van rum en suiker. Daardoor is het fruit lang houdbaar en krijgt het zijn specifieke smaak. Voeg het fruit geleidelijk aan toe, doorheen de zomer, en zorg ervoor dat het fruit niet droog komt te staan. Bewaar de pot op een donkere plaats, of wikkel de pot in aluminium, zodat hij geen licht krijgt. Voorzie een pot die groot genoeg is, zodat je de hele winter door kan.