sfeerbeeld aardappelen

Ingrediënten: Aardappelen Geen aardappel hetzelfde

Amandine

Oorsprong: Frankrijk. Tegenwoordig wordt hij steeds vaker in Zwitserland geteeld als kwaliteitsaardappel. Alleen boeren in een bepaald gebied bij Genève mogen het ras verbouwen. De Amandine is een tamelijk nieuw ras. Hij wordt beschouwd als een echte specialiteit. Het ras is voor consumptie op z’n best van juni tot oktober.

Smaakpalet: Een aromatische, ietwat zoete aardappel. Gestoomd met licht gezouten water behoudt hij zijn flinterdunne, gelige schil. De Amandine is een echte traktatie die niet veel meer nodig heeft om z’n eigen smaak goed naar voren te laten komen. 

Toepassing: Deze vastkokende en geurige aardappel is prima om te koken of in salades te gebruiken. Ook magnetronbereidingen gaan hem goed af. De Amandine is minder geschikt om te bakken en frituren is uit den boze. 

Kleur: De Amandine heeft een mooi uiterlijk en is daarom perfect in de schil te serveren. 

Serveertip: Vooral in een lichtzoete hartige taart, met bijvoorbeeld worteltjes en pompoen, komt de Amandine goed tot z’n recht. Maar ook een klein klontje boter en gescheurde verse basilicum brengt de volle smaak van de Amandine naar boven. 

Rode en gele krieltjes

Oorsprong: Frankrijk. De rode zijn meestal Chérie, de gele Charlotte. Kriel zegt meer over de maat dan over het soort aardappelen. Ze worden geoogst in het vroege aardappelseizoen (mei-juni). Deze nieuwe aardappelen worden als specialiteit beschouwd. Zowel de Chérie als de Charlotte hebben een heel regelmatige vorm. 

Smaakpalet: Boterzachte vastkokende aardappeltjes. De nieuwe soorten zijn vaak iets zoeter van smaak. Krieltjes mogen niet te lang blijven liggen; ze worden dan rimpelig en verliezen hun smaak. 

Toepassing: Met krieltjes kan je eindeloos variëren. Ze hebben de perfecte vorm om schijfjes van te snijden voor vrolijk gebakken partjes, maar je kan ze ook koken boven (of in) zout water. Laat de bodem van de pan droog worden zodat er een klein laagje zout op de dunne aardappelschil blijft liggen. Het lichte zout met het zachtzoete vruchtvlees is een spannende combinatie. Eventueel afmaken met een kruidige dipsaus. 

Kleur: De Chérie heeft een rozerode kleur. De lichtgele dunne schil is kenmerkend voor de Charlotte.

Serveertip: Als de krieltjes nieuw zijn (controleer de schil: komt de schil los als je eroverheen wrijft, dan is het een nieuwe aardappel), zijn ze perfect om te stomen. Eet ze bij een geurige Irish Stew of een malse sucadelap. De rode en gele kleuren geven een extra dimensie aan het kleurenpalet op uw bord. 

Asperge- of Ratte-aardappel

Oorsprong: Frankrijk. De Ratte- of aspergeaardappel is vastkokend en klein van stuk. De mooie ronde, langwerpige vorm zou volgens oude verhalen op een rattenruggetje lijken. Anderen vergelijken het witte vruchtvlees en de romige smaak met asperges.

Smaakpalet: Net als de asperge een ware delicatesse. Het romige vruchtvlees heeft een heel aangenaam aroma en is vol van smaak. De zoete botersmaak accentueer je met een beetje nootmuskaat of met vers geknipte bieslook en peterselie.

Toepassing: Schil de Ratte-aardappel best niet, daarmee behoudt hij zijn nootachtige smaak en romige textuur.

Kleur: Een heldere gele schil met kleine oogjes. Het vruchtvlees is opvallend wit en stevig.

Serveertip: Heerlijk in een aspergesalade, met een vinaigrette van witte wijnazijn, sjalotjes, een beetje suiker, peper, zout, eieren en peterselie. Bereid de salade met lauwwarme aardappelen, zodat de smaak van de ingrediënten in de aardappelen kan trekken.

Ceviche van zeebaars met zoete aardappel en Affila cress

Kook de zoete aardappel gaar in gezouten water gedurende 20 minuten. Laat afkoelen, schil en snij in kleine blokjes van ½ cm. Pel de rode ui, halveer en snij in flinterdunne plakjes....

zoete aardappel zeebaars recept

Gratin dauphinois met vier kazen

Lekker winters: Gratin dauphinois met vier kazen

aardappelen aardappelgerechten

De verschillende soorten aardappelen: welke aardappel voor welk gerecht?

In landen over de hele wereld staan aardappelen heel vaak op het menu. Voor veel mensen is het basisvoedsel. Wereldwijd worden er elk jaar ongeveer 350 miljoen ton aardappelen geoogst. Geen wonder, want aardappelen zijn voedzaam en lekker. Bovendien kun je kiezen uit vele soorten, zodat ze niet alleen als boerenkost maar ook in verfijnde gerechten tot hun recht komen.

aardappelen aardappelgerechten soorten aardappelen