4 vragen die je moet stellen wanneer je wandelschoenen kiest

4 vragen die je moet stellen wanneer je wandelschoenen kiest

1. Wat voor tocht ga ik ondernemen?

Voor iedere wandeling bestaat een goede schoen. Naargelang de zwaarte van de wandeling die je onderneemt, delen we wandelschoenen op in categorieën.

  • Categorie A. Een lichte wandelschoen voor wandelingen van enkele uren, in de stad of op vlak of licht glooiend terrein.
  • Categorie B.  Deze schoen is iets stijver en heeft een stevige zool. Type B is geschikt voor lange wandelingen met een zwaardere rugzak in bergachtig gebied.
  • Categorie C. Een wandelschoen die geschikt is voor tochten in de bergen op grote hoogte. Biedt voldoende weerstand aan rotsen of steengruis.
  • Categorie D. Een echte bergschoen voor het zwaardere werk. Ideaal voor bersporters die op hun tochten weerstand moeten bieden aan natuurelementen zoals sneeuw of rotsachtig terrein.

2. Hoe voelen mijn wandelschoenen aan?

Passen is de boodschap, want iedere voet is anders en heeft nood aan een ander type wandelschoen. Let erop dat de schoen nergens knelt. Op de typische drukpunten zoals de tenen, de wreef of de hiel mag je geen pijn voelen. Doe er enkele rondje mee in de winkel, buig ook eens door je knieën om te voelen of je voeten in de schoen bewegen. Is dat het geval? Zoek dan een ander model, want ruimte voor beweging betekent ruimte voor wrijving, en van wrijving krijg je blaren!

3. Welke sokken doe ik aan?

Meestal draag je dikke sokken in wandelschoenen, soms zelfs speciale wandelsokken. Die laatste zijn ontworpen om de wrijving tot een minimum te beperken, en ze geven extra steun aan de tenen, de bal van de voet en de hiel. Goede sokken zijn even belangrijk als goede wandelschoenen. Zorg ervoor dat je de juiste sokken draagt wanneer je gaat passen. Als je sokken te dun zijn, loop je het risico dat je wandelschoen knelt wanneer je er je splinternieuwe wandelsokken in draagt.

4. Hoe moet ik deze schoenen onderhouden?

Degelijke wandelschoenen vergen een degelijk onderhoud. Vraag aan de verkoper hoe je je wandelschoenen het best behandelt. Meestal doe je dat door ze na ieder gebruik te laten drogen. Vervolgens schrob je de wandelschoenen schoon met een zachte borstel (geen harde, want die kan de naden beschadigen). Ten slotte wrijf of spray je ze in met een beschermend product. Goede wandelschoenen zijn namelijk gemaakt van specifieke materialen zoals leder of waterafstotende Gore-tex, en die moet je regelmatig behandelen, zodat ze hun werking behouden.

Op avontuurlijke reis of op trektocht met de rugzak: wat moet je zeker meenemen?

Wil je graag een avontuurlijke reis maken met de rugzak? Hou je van een echte trekking in de bergen? Of maak je gewoon een meerdaagse wandeltocht in België waarbij je gaat kamperen? Wat je plannen ook zijn, er zijn heel wat benodigdheden die je zeker niet mag vergeten. Van outdoor kleding tot een drinkbus, deze zaken mag je zeker niet in je rugzak vergeten te steken!

outdoor kleding wandelschoenen kopen trekkersrugzak